DOG fights for HUMAN rights
Anita Kawecka Warszawa Maraton Pisania Listów!

DOG fights for HUMAN rights

Zbiórki pieniędzy na rzecz zwierząt są znane nam wszystkim. Tym razem to 9 miesięczny bulterier Sake postanowił zadbać o prawa swoich przyjaciół. Pierwszy raz w życiu weźmie udział w Maratonie Pisania Listów Amnesty International. Listy do swoich odbiorców nie trafią same. Potrzebne są znaczki i wsparcie przy ich zakupie. Dlatego jeśli Sake uzbiera 1000 zł to: Za każde 30 zł otrzymasz autograf Sake 50 zł otrzymasz zdjęcie z autografem Sake 80 zł otrzymasz filmową relację z pierwszego maratonu Sake 120 zł otrzymasz lekcję (1h) z profesjonalnym trenerem szkolenia psów ----------------------------------------------------------------------------------------- SAKE: Naszą zbiórkę wsparło kilku psich kumpli. Dzięki Wafel, dzięki Nilla!!! Niektórzy Maraton Pisania Listów mają w małym pazurze. Fajnie mieć taki wzór! W tym roku listy piszemy razem. A Ty już powiedziałeś swojemu psiemu-przyjacielowi o zbiórce? ------------------------------------------------------------------------------------------ SAKE: JESTEM PRZYJACIELEM ANNIE! A TY? Przemoc skierowana wobec słabszych budzi sprzeciw nas wszystkich. Chronimy koty, psy i świnki morskie przed ludzką, często niezrozumiałą agresją. Serce się kroi na widok słoni z odciętymi kłami. A gdy słyszymy "polowanie" żal nam się robi dzikich zwierząt. Ale nie tylko zwierzęta musza ukrywać się przed polowaniem. Chciałbym Wam przedstawić Annie Alfred z Malawi. Ma 10 lat, a gdy dorośnie, chce zostać pielęgniarką. Może jednak nie dożyć realizacji swoich marzeń ponieważ są ludzie, którzy wierzą, że części jej ciała mają magiczną moc. Ci ludzie uważają, że nie jest człowiekiem. Nazywają ją „duchem” lub „pieniędzmi”. Chcą ukraść jej włosy lub, co gorsza, kości. Annie urodziła się z albinizmem, dziedzicznym stanem, w którym organizm nie produkuje wystarczającej ilości pigmentu, który chroni skórę przed słońcem. W Malawi żyje około 7 000 – 10 000 osób podobnych do Annie. Wszystkim grozi niebezpieczeństwo, a nawet śmierć, z rąk osób, które myślą, że dzięki częściom ich ciała staną się bogaci. Od listopada 2014 roku znacznie wzrosła liczba ataków na osoby z albinizmem. Tylko w 2015 roku odnotowano 45 doniesień o morderstwach i porwaniach, bądź ich próbach. Osoby takie jak Annie nigdzie nie są bezpieczne. Nie tylko przestępcy chcą je porwać, ale również członkowie rodziny. Uważają, że osoby z albinizmem są złotem, które można zdobyć i sprzedać. Annie i inne osoby potrzebują ochrony prawnej.

23.11.2016 19.12.2016

Anita Kawecka